Bemutatkozás

A Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület 1928-óta működik jelen keretein belül. Fő profilunk, a puskás és pisztolyos versenyzők nevelése. Számos Világ- és Európa Bajnokkal büszkélkedhetünk. Jelenleg Egyesületünk Nyíregyházán a Stadion utca 7 szám alatt található, ahol rendelkezünk 22 lőállásos 10 m-es pályával, 30 lőállásos 50m-es pályával, és 6 lőállásos 25m-es pályával.

 

 A szabolcsi és a nyíregyházi lövészsport a régi időkben a vadászlövészetet jelentette, s ennek is a sportszerű változatait, úgymint az élőgalamb, később - az állatvédők hatására- az üveggömb, majd az agyaggalamb lövészetet.

 Az első gömblövő versenyt a megyében a Nyíregyházi Vadásztársulat 1895. május 21-én rendezte meg Sóstón, ahol csak Szabolcs vármegyei illetőségű amatőr lövők vehettek részt.

 A Nyíregyházi Torna és Vívó Egylet (NYTVE) 1905-ben alakult. Tíz szakosztálya közül az egyik a céllövő szakosztály, mely a vívással együtt a legeredményesebb. Az alakulás évében, valamint 1906-ban és 1907-ben országos szintű agyaggalamblövő versenyeket rendeztek Sóstón. Az első világháború egy ideig megakadályozza a sportág működését. A háború után fokozatosan újjá szerveződik a sportág és most már a puska és pisztolylövészettel kiegészülve ismét az ország élvonalába kerül a város lövészsportja. Sőt az 1924-es Párizsi Olimpia győztese a kisvárdai Halasy Gyula, aki a nyíregyházi Kossuth Gimnáziumban érettségizett 1908-ban. Itt meg kell említenünk a Szomjas testvéreket, akik szintén megyénk szülöttei és a nyíregyházi versenyeken megedződve lettek Halasy Gyulával együtt a 20-as, 30-as évek világverő magyar agyaggalamblövő válogatott tagjai. Ezekben az években városunkban több lövészegyesület működött, szorosan kapcsolódva a leventemozgalomhoz.

 1928-ban megalakult a Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület, melynek elnöke dr. Bencs Kálmán polgármester volt. A nyíregyházi lövészek továbbra is az országos élvonalba tartoztak, hiszen sorra az élvonalban végeznek a rangos viadalokon. Nagy szenzáció volt, amikor 1933-ban és 1935-ben megnyerték az NYPLE lövői az országos bajnokságot.

Meg kell említenünk név szerint azokat, akik a sikerek részesei voltak, mert ők lesznek azok, akik a második világháború után jelentős részt vállaltak sportágunk újra élesztésében és szakmai tapasztalataikat önzetlenül továbbadták a fiatalságnak: Mácza István, Milotay Gábor, Szauder Ferenc, Skriba Zoltán, Varga Endre.

 A második világháború után lassan újjászerveződik a sport, a Magyar Honvédelmi Szövetség keretein belül a régi sikeres sporttársak jelentős szakmai segítségével. A szövetség keretein belül puska, pisztoly és skeet szakágakban, valamint tömegsport és nemzetközi versenyszámokban folyt a munka. Az országos sikerek továbbfolytatódtak, sőt az 1972-től munkába állt főállású szakemberek munkájának köszönhetően a nemzetközi sikerek sem maradtak el pl. 1980 Moszkvai Olimpiai résztvevő, valamint Világ- és Európabajnoki érmek, válogatott kerettagok fémjelzik a jó sportszakmai munkát.

 A rendszerváltás újabb változásokat hozott és 1990-től ismét a régi, 1928-as Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület nevében versenyeznek a nyíregyházi sportlövők, napjainkig folytatva hazai és nemzetközi sikereiket.